Co ovlivní příjem vody rostlinou
- hydrostatický tlak
- teplota půdy
- dostatek světla
- teplota okolního vzduchu
Mezi nejvýznamneější procesy ovlivňujícící příjem a vedení vody v rostlinném těle patří
- difúze + gutace
- kořenový vztlak
- kapilární vzlínání
- osmóza + transpirace
Turgor vyjadřuje
- tlak vakuoly na buněčnou stěnu
- tlak buněčné stěny na protoplast
- sníženou dostupnost vody pro chemické reakce
Rostlina ztrácí vodu
- jen na světle
- transpirací
- osmózou
- jen při okolní teplotě větší než 15 stupňů Celsia
Osmotický příjem vody rostlinnou buňkou se děje v prostředí
- pouze hypertonickém
- pouze izotonickém
- pouze hypotonickém
- izotonickém i hypotonickém
Při osmóze proniká
- rozpouštěná látka (cukr, sůl) přes polopropustnou membránu z koncentrovanějšího do zředěnějšího roztoku
- rozpouštědlo (voda) přes polopropustnou membránu ze zředěnějšího do koncentrovanějšího roztoku
- rozpouštěná látka přes polopropustnou membránu ze zředěnějšího roztoku do koncentrovanějšího roztoku
- rozpouštědlo přes polopropustnou membránu z roztoku koncentrovanějšího do zředěnějšího
V dešti dochází
- k zastavení dozrávání plodů
- ke smršťování plodů s vysokým obsahem bílkovin
- praskání plodů s vysokým obsahem cukrů
- k praskání plodů s vysokým obsahem vody
Gutace se projeví nejvíce
- zrána, kdy je díky nízké teplotě vysoká vlhkost vzduchu, což ztěžuje transpiraci.
- dopoledne, kdy je nejnižší vlhkost vzduchu a není možná transpirace
- v poledne, kdy dojde k poklesu transpirace. Pohyb vody v rostlině udržuje jen gutace.
- Odpoledne, kdy rostlina gutací vyloučí přebytek vody přijaté během dne.
Vadnutí rostliny má nejčastější příčinu v :
- nedostatečné transpiraci
- rostoucím turgoru v rostlinných buňkách
- v klesajícím turgoru v rostlinných buňkcách
- v uzavření průduchů
Jako tzv. mízu označujeme u dřevin v jarním období
- floemovou šťávu
- xylemovou šťávu
- latex vytékající po naříznutí kůry z pryšcovitých rostlin
- tekutinu vylučovanou gutací