Nižší rostliny (+ Chromista)

Tisk Email

 

Klíčové pojmy: Probíraní zástupci:

stélka (thallus)

- bičíkatá (monadoidní)

- rhizopodová (měňavkovitá)

- kokální

- trichální (vláknitá)

- sifonokladální

- trubicovitá (sifonální)

- pletivná

stigma

pulzující vakuola

rhizoidy

kauloid

fyloidy

gametofyt + gametangia

sporofyt + sporangia (výtrusnice) + spory

izogamie, izogamety

anizogamie, anizogamety

oogamie, oosféra (vaječná buňka)

spory, aplanospory, zoospory

rodozměna (metageneze)

agar

kolonie

cenobia

spájení (konjugace)

fragmentace

křemelina

 

 

ruduchy:

-puchratka kadeřavá

-potěrka

-gelidium

zelené řasy:

-pláštěnka

-váleč

-zrněnka

-zelenivka

-žabí vlas

-kadeřnatka

-locika (mořský salát)

-šroubatka

-parožnatka

chromista:

-zlativky

-rozsivky

-chaluhy

 

 

 

 

 

Jelínek J., Zicháček V.: Biologie pro střední školy gymnazijního typu, kapitola Nižší rostliny a Chromista, oddělení: Chromofyta

 

Nižší rostliny - přehledně zpracované učivo

Prezentace - řasy - z projektu Eurogymnázia

Prezentace - nižší rostliny

Nižší rostliny na Wikipedii

Návod na určování základních skupin sinic a řas

 

 

1. Prostudujte si odkaz Ruduchy na wikipedii a odpovězte na otázky:

 

a) Jaký typ stélky se u ruduch převážně vyskytuje?

 

b) Ruduchy se vyskytují hlavně v teplých mořích, a to i ve velkých hloubkách až 200 m. Čím je to umožněno?

 

c) Jakou zásobní látku mají ruduchy?

 

d) Některé ruduchy mají inkrustovanou stélku? Co to znamená? Kde takové ruduchy nejčastěji najdeme? Jaký mají význam?

 

e) Jak se jmenuje nejhojnější sladkovodní řasa a kde se vyskytuje?

 

f) Jaký význam mají ruduchy?

 

2. Řasy se mohou rozmnožovat různými způsoby. Stručně charakterizujte jednotlivé způsoby rozmnožování a ke každému uveďte, zda jde o rozmnožování pohlavní, nepohlavní nebo vegetativní.

- fragmentace

- izogamie

- dělení

- výtrusy

- anizogamie

- oogamie

U některých řas dochází k pravidelnému střídání pohlavního a nepohlavního rozmnožování - rodozměně (metagenezi). Pokuste se rodozměnu popsat podrobněji podle následujícího obrázku:

LEAD Technologies Inc. V1.01

zdroj obrázku: http://academic.kellogg.edu/herbrandsonc/bio111/images/algae/algae.11.jpg

 

3. Velmi časté je spojení "řasy a sinice". Jde ovšem o organismy, které jsou naprosto odlišné. Přesto mají i mnoho společného. Vyhledejte zásadní odlišnosti i společné vlastnosti těchto organismů. Pomoci vám může i následující odkaz: Sinice a řasy

 

4.Mezi zajímavé organismy patří rozsivky, které řadíme do říše Cromista, kmen Chromofyta. Tyto jednobuněčné drobné řasy mají velký význam, neboť okolo těla vytvářejí křemičité schránky. Ve vodách se vyskytují ve velkém množství. Ze schránek druhohorních a třetihorních rozsivek vznikly vrstvy křemeliny. Vyhledejte, na co se křemelina používá.


5. Rozsivky se rozmnožují nepohlavně dělením i pohlavně. Podle následujícího obrázku popište, jak se při rozmnožování mění křemičitá schránka:

alt

zdroj obrázku:http://academic.kellogg.edu/herbrandsonc/bio111/images/algae

 

6. V následujícím cvičení Hot potatoes jsou uvedené věty pravdivé buď pro ruduchy - jako krátkou odpověď piš R, nebo pro chromofyta (hnědé řasy) - piš H.

 

 

7. Podle stručného popisu a obrázku poznej řasu:

Zelená řasa s pletivnou stélkou. Považuje se za přechodnou skupinu mezi zelenými řasami a vyššími rostlinami. Rozmnožuje se fragmentací stélky nebo rozmnožovacími tělísky , která se zakládají mezi rhizoidy. alt
  zdroj:http://ag.arizona.edu/azaqua/aquaplants/photos/ zdroj:http://wric.ucdavis.edu/information/aquatic/chara.htm

 

Jednobuněčná zelená řasa. Žije na skalách nebo borce stromů, kde vytváří zelené povlaky. Tyto povlaky můžeme pozorovat v každém ročním období. alt  alt
  zdroj:  http://etc.usf.edu/clipart/49900/49924/49924_protoc_algae.htm  zdroj: http://www.hcs.ohio-state.edu/hcs300/algae.htm 

 

 


Nori - mořská řasa z Japonska

Zdroj: Nori - mořská řasa z japonska [on line].19.09.2008.

Dostupné z

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normální tabulka"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;}

 

Nori je právě jednou z nejrozšířenějších a nejoblíbenější ze všech mořských řas, která má vynikající chuť. Dá se rychle a lehce upravit a má mnohostranné využití. Má vynikající chuť. Pěstování Nori je složitý proces vyžadující značnou dovednost, kvalitní setbu, správnou teplotu, neznečištěné prostředí, správné načasování setby a sklizně. Nori se sbírá ručně a suší se na slunci na tenkých listech papíru. Nori je mezi řasami jedním z nejbohatších zdrojů bílkovin. Může pomáhat snížit hladinu cholesterolu v těle tím, že působí pomocně při rozpouštění a vylučování usazenin tuku. Nori je výbornou prevencí ateriosklerózy, pomáhá snižovat krevní tlak, obsahuje řadu vitaminů, minerálů, bílkovin, chlorofyl, jako všechny řasy také dostatek jódu a kyselinu alginovou, která pomáhá odvádět toxiny z těla. Nori posiluje paměť, srdce a tenké střevo. Pomáhá také při trávení ,a proto je vhodné ji podávat v kombinaci s pečenými a smaženými jídly.
Japonské mořské řasy Nori jsou ploché plátky vhodné pro balení rýžového sushi. Nori roste na sítích v pobřežních vodách, kde se za odlivu sbírá a pak se suší na slunci na papírových listech. Je citlivá na kvalitu vody, takže roste jen v čistých vodách. Mořské řasy by se měly podávat v nižších dávkách, ale pravidelně. Nori se používá spíš jako koření při vaření luštěnin, polévek či zeleninových jídel. Nutriční hodnoty Nori jsou jedinečné. Je mezi řasami jedním z nejbohatších zdrojů bílkovin (ve 100 g řasy 35 g bílkovin, což je přibližně 2x více než maso).
Je v ní obsažen olej E.P.A., který je efektivní při prevenci ateriosklerozy, taurin (druh aminokyseliny, která pomáhá snižovat krevní tlak), dále řada vitamínů A (až 11 000 jednotek - téměř tolik, jako mrkev!), B a C a také vegetariány někdy postrádaný vit. B12, dále řadu minerálů a chlorofyl. Nori, jako všechny řasy, obsahuje hodně jódu. Také pomáhá při chudokrevnost. 2 listy řasy NORI poskytují následující živiny: vit. A = 45 g špenátu; vit. B2 = 50 - 60 g vepřového masa; vápník = 1 vejce nebo 200 ml mléka; železo = 1 vejce nebo 600 ml mléka. Navzdory svému vysokému stupni absorbce minerálů z mořské vody zásadně nepřijímá škodlivé látky tak, jak to dělají ryby. Mnozí z nás znají mořské řasy jako součást japonského pokrmu sushi. Mořské řasy lze ale přidávat do téměř každého jídla. U nás jsou mořské řasy k dostání v obchodech se zdravou výživou a biopotravinami.

altalt

 

 

 

 


Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normální tabulka"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;}

Puchratka kadeřavá (Chondrus krispus)

Zdroj: Puchratka kadeřavá (Chondrus krispus) [on line]. 11.11.2009. Dostupné z:

 

http://www.celostnimedicina.cz/puchratka-kaderava-chondrus-krispus.htm

 

 

 

 

Mořské řasy představují pro nás obvykle poněkud vzácnější záležitost a setkáváme se s nimi maximálně o dovolené u moře. Přímořské národy ale dokázaly využít jejich velký potenciál pro lidské zdraví i výživu. V řadě zemí ji nazývají irským mechem, protože právě na kamenech irského pobřeží se objevuje velice často. Puchratka kadeřavá roste v oblastech celého evropského a amerického pobřeží Atlantického oceánu, včetně Baltu a pobřeží severských zemí. Ačkoli se řadí mezi červené mořské řasy, barva se pohybuje od světle žlutozelené přes červenou po temně fialovou.
Vytváří gely a husté emulze. Je povolen i pro potraviny. Obsahuje vysoké množství karagenanu neboli karagénu (55 %), bílkovin (10 %) a minerálů (15 %). Od roku 1930 se hojně se využívá jako stabilizátor a gelující prvek v potravinářství, často jej najdeme v doplňcích stravy (např. pro kulturisty). Celá řasa se vaří ve vodě. Poté se za horka zfiltruje a roztok karagenanu se vysráží alkoholem. Vzhledem k hojnému počtu polysacharidů v buněčných stěnách se při zahřátí vytváří gel, který obsahuje 20 - 100 krát více vody než je původní váha této mořské řasy. Díky tomu ji lze využít nejen v potravinářství, ale také v kosmetice jako výborný prostředek pro hydrataci a doplnění minerálů v pokožce.
Karagen se používal ale již kolem roku 600 před n. l. v Číně a kolem roku 400 n. l. právě v Irsku. Dále je tato rostlina bohatým přírodním zdrojem B vitamínů a vitamínu C, dalších minerálních látek (celkem dvanácti), esenciálních nenasycených mastných kyselin a kvalitní vlákniny. Tyto řasy jsou silným antioxidantem
a přírodním antibiotikem. Působí protizánětlivě a jako silná podpora imunitního systému. Puchratce kadeřavé se přičítají následující vlastnosti: působí proti zánětům plic, střev a ledvin, příznivě ovlivňuje vředové koliky, zápal plic a kašel, má pozitivní účinek na žaludeční vředy. Extrakt je bohatý na potřebné minerály (mangan, hořčík, zinek, vápník). Při použití v šamponech v kosmetice usnadňuje rozčesávání, vlasy jsou lesklé a hladké. Posiluje vlasovou strukturu a obnovuje elasticitu.
alt

zdroj obrázku:http://en.wikipedia.org/wiki/File:Chondrus_crispus.jpg 


 

 

 

 

 

 

Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky
Investice do rozvoje vzdělávání.
Vytvořil SilesWEB.cz 2009.